Pasjami....

Wpisy

  • środa, 22 maja 2013
    • Ciasto piaskowe z wiśniami

      Mam w zamrażarce dobre kilka kilo zamrożonych wiśni z zeszłego roku. A nowe już rosną na drzewie, za miesiąc z kawałkiem będą dojrzałe. Trzeba się więc starych pozbywać - piję koktajle z wiśniami... a wczoraj postanowiłam po raz pierwszy skorzystać z przepisu, który dostałam kilka lat temu od siostry i upiec ciasto piaskowe z wiśniami. Ciasto jest bardzo smaczne, a zamiast wiśni można użyć dowolnych owoców sezonowych.

       

      Ciasto piaskowe z owocami

       

      5 jaj

      szklanka cukru

      opakowanie cukru waniliowego

      2 szklanki mąki pszennej

      pół szklanki mąki ziemniaczanej

      łyżka proszku do pieczenia

      kostka margaryny

      owoce sezonowe

      cukier puder do posypania

       

      Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, znów zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę, ułożyć owoce i piec w 180 stopniach do "suchego patyka" (mi wyszło koło 50 minut).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto piaskowe z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      środa, 22 maja 2013 08:38
  • poniedziałek, 18 marca 2013
    • Pyszna i prosta rolada śmietankowa

      Oj, dawno nie pisałam... a to przez to, że ciąża z małymi problemami i gotowanie poszło w odstawkę. Ale wczoraj już nie wytrzymałam i upiekłam roladę. Musiałam, bo niedawno próbowałam u szwagierki (na urodzinach jej synka) przepyszniastego kremu śmietankowego i koniecznie musiałam go wypróbowac. Tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty....

       

      Pyszna rolada śmietankowa

       

      Biszkopt:

      7 jaj

      7 łyżek cukru

      3 łyżki mąki krupczatki

      3 łyżki kakao

       

      Białka ubić (najlepiej ręcznie), jak będą sztywne, dodac cukier. Delikatnie wymieszać, dodac zółtka, wymieszać znowu. Przesiać do masy jajecznej wymieszaną mąkę z kakaem i wymieszac po raz kolejny. Ciasto wylać na blachę wyłozoną pergaminem, piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto zwinąć.

       

      Krem:

      500ml smietany 30%

      3/4 szklanki cukru

      opakowanie (250g) serka mascarpone

       

      Śmietanę ubić. Jak będzie sztywna, dodać cukier, poubijać jeszcze chwileczkę, a następnie wrzucić mascarpone i wymieszać (może być mikserem) do uzyskania jednolitej konsystencji.

       

      Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji. Ostudzony biszkopt posmarować kremem i zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarowac i ozdobić pozostałym kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna i prosta rolada śmietankowa”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 marca 2013 11:32
  • środa, 20 lutego 2013
    • Pasztet z cieciorki.

      Pasztet z cieciorki to odpowiedź na moje ciążowe zachcianki. Co prawda apetyt mam na pieczarki, ale akurat ich w domu nie było, więc musiałam wykombinować coś innego, co w mojej trudnej sytuacji żywieniowej byłoby zarówno zjadliwe i zdrowe. A że ostatnio zafascynowało mnie kilka przepisów wegwtariańskich, a w szafce chowałam puszkę cieciorki - padło na ten właśnie pasztet. Wyszedł smaczny, może nie aż tak, jak się spodziewałam, ale to może też być wina tego, że wszystko mi teraz inaczej smakuje. A przepis jest banalnie prosty...

       

      Pasztet z cieciorki

       

      puszka cieciorki

      słusznych rozmiarów marchewka

      spora cebula

      kawałek pietruszki

      kawałek selera

      1 jajko

      łyżka koncentratu pomidorowego

      przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, czosnek graulowany

       

      Cieciorkę wypłukać, zalać wodą i gotować przez ok. 30-40minut. Warzywa ugotować na miękko. Cieciorkę z warzywami i jajkiem zmiksować blenderem, przyprawić do smaku. Masę przełożyć do małej keksówki, piec 45 minut w 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2013 14:11
  • środa, 19 grudnia 2012
    • Błonnik w bułeczkach

      No i następny przepis związany z dietą: bułeczki drożdżowe z otrębami i płatkami owsianymi.

       

      Bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi

      (proporcje na około 8 bułeczek)

       

       

      300g mąki

      190ml mleka

      15g drożdzy (albo łyżeczka drożdży instant)

      1-2 łyżeczki cukru

      ok. 1 łyżeczka soli

      40-50g otrębów pszennych

      30g (spora garść) płatków owsianych

      ok. 30g oleju lub oliwy

       

      Drożdże rozczynić z mlekiem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Jak zaczną pracować, ze wszystkich składników zarobić ciasto. Uformować bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 0,5-1 godz. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC przez ok. 25 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      środa, 19 grudnia 2012 17:23
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012
    • Wariacje na temat owsianki.

      W związku z tym, że musiałam zmienić trochę swój sposób odzywiania, zaczęłam jeść owsiankę. I okazało się, ze kocham owsiankę! szczególnie wtedy, kiedy jej podstawą jest jabłko.... A owsiankę jabłkowa można jeść na wiele sposobów, z których kilka, które już wypróbowałam i mi zasmakowały, chciałabym przedstawić.

       

      Owsianka jabłkowa (przepis podstawowy)

      (na 1 porcję)

      jedno jabłko

      3-4 łyżki płatków owsianych

      łyżeczka cukru (opcjonalnie)

      cynamon (opcjonalnie)

      Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka z odrobiną wody, poddusić przez jakieś 2-3 minuty. Następnie wsypać owsiankę, dolać trochę wody, dusić następne kilka minut. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.

       

      Owsianka jabłkowo - pomarańczowa

      jedno jabłko

      3-4 łyżki płatków owsianych

      pół pomarańczy

      łyżeczka cukru (opcjonalnie)

      Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka z odrobiną wody, poddusić przez jakieś 2-3 minuty. Następnie wsypać owsiankę, dolać trochę wody, dusić następne kilka minut. Na koniec, na jakieś pół minuty, wrzucić pokrojoną na kawałki pomarańczę. Doprawić do smaku cukrem.

       

       

      Owsianka jabłkowo-babanowa

      (na 1 porcję)

      jedno jabłko

      pół banana

      3-4 łyżki płatków owsianych

      łyżeczka cukru (opcjonalnie)

      cynamon (opcjonalnie)

      

      Jabłko i banana obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka z odrobiną wody, poddusić przez jakieś 2-3 minuty. Następnie wsypać owsiankę, dolać trochę wody, dusić następne kilka minut. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 grudnia 2012 14:07
  • piątek, 30 listopada 2012
    • Zakochałam się w roladach - rolada brzoskwiniowa.

      Po ostatniej roladzie stwierdziłam, że rolada to absolutnie genialny sposób podawania ciasta. Przy pierwszej okazji zrobiłam więc następną roladę - tym razem brzoskwiniową...Znów przepraszam za jakość zdjęć - prowadzenie bloga bez aparatu jest dosyć trudnym zadaniem...

       

      Rolada brzoskwiniowa

       

      Ciasto:

      5 jajek

      5 łyżek cukru

      5 płaskich łyżek mąki krupczatki

       

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodac cukier, chwilę poubijac, nastepnie dodać żółtka, ubijanie powtórzyć. Przesiać mąkę i też dodać do jajek ubijając delikatnie. Ciasto wylać na dużą, najlepiej kwadratową, blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Piec ok. 12-14min w 180 stopniach. Po upieczeniu zwinąć, żeby się nie łamało przy zawijaniu rolady.

       

      Krem:

      500ml śmietany kremówki

      1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 

      kilka połówek brzoskwiń z puszki (ja ostrożnie dodałam 3 albo 4, ale spokojnie mogłoby być więcej)

      opcjonalnie łyżka albo dwie cukru pudru

       

      Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder i  płynną jeszcze galaretkę razem z brzoskwiniami. dokładnie wymieszać. 

       

      Powstałym kremem na bazie bitej śmietany posmarować biszkopt, zawinąć, wstawić do lodówki i tamże przechowywać.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      piątek, 30 listopada 2012 15:50
  • niedziela, 25 listopada 2012
    • Rolada kawowa...

      Weekend spędzam u rodziców. Całą sobotę chodziło mi po głowie, że wypadałoby zrobić ciasto na niedzielę... tylko jakie? Wieczorem mnie olśniło - rolada! I do tego kawowa, bo na taki akurat smak miałam chętkę.... Wyszła przepyszna, lekko tylko słodka i mocno kawowa...

       

      Rolada kawowa

       

      Ciasto:

      5 jajek (albo 4 duuże)

      5 łyżek cukru

      2,5 płaskie łyżki mąki krupczatki

      2 łyżki ciemnego kakao

       

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, najlepiej ręcznie (bardziej puszysta piana wychodzi), na sztywną pianę. Dodać cukier, ubijać chwilę, następnie podobnie postąpić z żółtkami. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać do piny jajecznej, wymieszać delikatnie. Wylać ciasto na blachę (najlepiej taką kwadratową co w komplecie z piekarnikiem się dostaje) wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Piec w 180 stopniach przez 13-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika zrolować razem z pergaminem (po zrolowaniu na ciepło jest później mniejsze prawdopodobieństwo, że biszkopt się połamie).

       

      Krem gotowany

      1 jajko

      0,5 szklanki cukru

      3/4 szklanki mleka

      kostka masła

      2 łyżki kawy

      2 łyżki kakao

       

      Jajko utrzeć z cukrem (może być robotem), dolać mleko, zagotować. Powstały syrop wystudzić, ukręcić z masłem dodając do masła po łyżce-dwie syropu. Na koniec wsypać kakao i kawę, zmiksować dokładnie.

       

      Gotowym kremem przełożyć roladę zostawiając 2-3 łyżki kremu do wysmarowania wierzchu. Zwiniętą roladę posmarować pozostałym kremem i (opcjonalnie) oprószyć kakaem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 listopada 2012 11:32
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • Cornbread

      Miałam się uczyć w tym tygodniu robić tortille, ale najpierw wypadło coś innego. Wczoraj mąż miał imieniny (wszystkiego najlepszego!), piekłam mu więc z tej okazji ciasto... a w jednym filmie przedstawiającym Amerykę pierwszej połowy ubiegłego wieku rzucił mi się w oczy.... chleb kukurydziany. Już wcześniej natykałam się na niego przy róznych podobnych okazjach ("Zielona mila" Kinga! Pamiętacie, jak Coffey dostal cornbread od żony Paula?) i zawsze zastanawiało mnie, jak ten kryzysowy rarytas moze smakowac. Do tego w mojej szafce zalegał od dawna woreczek mąki kukurydzianej, na który zupełnie nie miałam pomysłu, wykorzystałam więc rozgrzany piekarnik i upiekłam malutki bochenek chleba kukurydzianego... Robi sie go podobnie jak muffiny i w sumie tez dość podobnie smakuje... na pewno będę też jeszcze szukać lepszego przepisu, bo ten mnie jakoś nie zachwycił... ale dodaję go dla potomności jako pierwszy i chyba najprostszy.

       

      Cornbread

      (na malutką rynienkę)

      pół szklanki mąki pszennej

      pół szklanki mąki kukurydzianej

      łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      jajko

      solidna łyżka masła (stopić)

      pół szklanki śmietanki 12% (ja akurat nie miałam, użyłam mleka)

      cukier i miód do smaku (ja wzięłam tylko 2 łyżki brązowego cukru)

       

      Składniki suche wymieszać ze sobą (oprócz cukru), oddzielnie wymieszać mokre i w tych rozpuścić cukier. Następnie wymieszać wszystko razem (krótko! tylko do momentu, kiedy mąka się zamoczy, powinno być widać grudki!), zapakować do solidnie natłuszczonej formy i piec około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 21:05
  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Świętuję - pyszne ciasto czekoladowe!

      Obroniłam licencjat na pięć :) Z tej okazji do pracy musiałam iść dzisiaj z ciastem.... a że wczoraj późno wróciliśmy, to musiałam upiec coś na szybko dzisiaj rano. Padło na Doskonałe ciasto czekoladowe, które chodziło za mną chyba od miesiąca.... i to był bardzo dobry wybór. Ciasto jest naprawdę przepyszne, a do tego łatwe do zrobienia, chociaż ze względu na czas pieczenia, nie zaliczyłabym go do błyskawicznych. Naprawdę polecam :)

       

      I przepraszam za zdjęcie, ale mój aparat chyba właśnie dogorywa... następny :P

       

       

      Doskonałe ciasto czekoladowe

      Porcja na tortownicę o średnicy ok. 25cm

       

       

      Ciasto:

      250g gorzkiej czekolady

      125g masła

      250g cukru

      6 jajek

      60g mąki

      Polewa:

      50g czekolady mlecznej

      50g czekolady gorzkiej

       

      Czekoladę do ciasta roztopić z masłem, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić sztywną pianę. Żółtka z cukrem dodawać po łyżce do roztopionej czekolady, dokładnie mieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać pianę z białek, wymieszać znów, tym razem delikatnie delikatnie. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w 165 stopniach przez 45 minut.  Po tym czasie ciasto posypać posiekaną czekoladą na polewę, wstawić jeszcze na minute do gorącego piekarnika, po czym czekoladę rozsmarować po wierzchu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 14:24
  • czwartek, 18 października 2012
    • Coś bardzo prostego - wafelki z kajmakiem

      Te wafelki to prawdziwy rarytas. Zwykle takie robi mój tata - wszyscy za nimi przepadają, a znajomi, którzy przyjeżdżają do rodziców raz na rok czy dwa, specjalnie się o nie dopominają. Wafelki mają też tę zaletę, ze są bajecznie proste w wykonianiu.

       

      Wafelki kajmakowe

       

      Paczka andrutów - suchych wafli

      puszka kajmaku (ok. 500g) (może być mleko zagęszczone słodzone gotowane w puszce przez 3 godziny, albo gotowy kajmak)

       

      Wafle przekrajamy na pół, żeby łatwiej się smarowało. Każdy wafel smarujemy kajmakiem na grubość ok. 3mm, przykrywamy kolejnym waflem. Idealny wafel powinien mieć 6-8 warstw, ze standardowej paczki andrutów wychodzą dwa duże wafle. Po posmarowaniu, wafle przykryć deską do krojenia, lub czymś innym, byle płaskim i sztywnym i obciążyć na kilka godzin czymś o masie 2-3kg. Przed podaniem pokroić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 października 2012 12:38