Pasjami....

Wpisy

  • czwartek, 31 października 2013
    • Bułeczki pszenne

      Te bułeczki są bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie bardzo smaczne. Piekłam je już ładne kilka razy i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Polecam gorąco! Przepis zgapiłam z tej strony i po swojemu zmodyfikowałam...

       

      Pszenne bułeczki bez mleka

      (proporcje na ok. 6-8 bułeczek)


       

      3 szklanki mąki

      szklanka wody

      opakowanie suszonych drożdży (7g) albo 2dkg świeżych

      2 łyżki cukru

      1 jajko

      2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła

      spora szczypta soli

      szklanka otrębów pszennych (opcjonalnie)

       

      Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jak drożdże zaczną pracować, dodać mąkę, jajko, olej, sól wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki, ja jakoś zawsze muszę dosypać). Natłuszczonymi olejem rękami uformować z ciasta bułeczki, ułożyć na wysypanej mąką albo wyłożonej pergaminem blasze, odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zrumienienia.

       

      Uwagi: żeby skrócić czas oczekiwania, można nie czekać, aż się piekarnik zagrzeje, ale bułeczki po paru minutach od uformowania wstawić do zimnego piekarnika i wtedy go włączyć. Bułeczki wyrastają bardzo ładne. Można też bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czym bądź (na przykład makiem, sezamem, czarnuszką), ale ja jeszcze nie próbowałam.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki pszenne”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 października 2013 12:12