Pasjami....

Wpisy

  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Świętuję - pyszne ciasto czekoladowe!

      Obroniłam licencjat na pięć :) Z tej okazji do pracy musiałam iść dzisiaj z ciastem.... a że wczoraj późno wróciliśmy, to musiałam upiec coś na szybko dzisiaj rano. Padło na Doskonałe ciasto czekoladowe, które chodziło za mną chyba od miesiąca.... i to był bardzo dobry wybór. Ciasto jest naprawdę przepyszne, a do tego łatwe do zrobienia, chociaż ze względu na czas pieczenia, nie zaliczyłabym go do błyskawicznych. Naprawdę polecam :)

       

      I przepraszam za zdjęcie, ale mój aparat chyba właśnie dogorywa... następny :P

       

       

      Doskonałe ciasto czekoladowe

      Porcja na tortownicę o średnicy ok. 25cm

       

       

      Ciasto:

      250g gorzkiej czekolady

      125g masła

      250g cukru

      6 jajek

      60g mąki

      Polewa:

      50g czekolady mlecznej

      50g czekolady gorzkiej

       

      Czekoladę do ciasta roztopić z masłem, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić sztywną pianę. Żółtka z cukrem dodawać po łyżce do roztopionej czekolady, dokładnie mieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać pianę z białek, wymieszać znów, tym razem delikatnie delikatnie. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w 165 stopniach przez 45 minut.  Po tym czasie ciasto posypać posiekaną czekoladą na polewę, wstawić jeszcze na minute do gorącego piekarnika, po czym czekoladę rozsmarować po wierzchu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 14:24
  • czwartek, 18 października 2012
    • Coś bardzo prostego - wafelki z kajmakiem

      Te wafelki to prawdziwy rarytas. Zwykle takie robi mój tata - wszyscy za nimi przepadają, a znajomi, którzy przyjeżdżają do rodziców raz na rok czy dwa, specjalnie się o nie dopominają. Wafelki mają też tę zaletę, ze są bajecznie proste w wykonianiu.

       

      Wafelki kajmakowe

       

      Paczka andrutów - suchych wafli

      puszka kajmaku (ok. 500g) (może być mleko zagęszczone słodzone gotowane w puszce przez 3 godziny, albo gotowy kajmak)

       

      Wafle przekrajamy na pół, żeby łatwiej się smarowało. Każdy wafel smarujemy kajmakiem na grubość ok. 3mm, przykrywamy kolejnym waflem. Idealny wafel powinien mieć 6-8 warstw, ze standardowej paczki andrutów wychodzą dwa duże wafle. Po posmarowaniu, wafle przykryć deską do krojenia, lub czymś innym, byle płaskim i sztywnym i obciążyć na kilka godzin czymś o masie 2-3kg. Przed podaniem pokroić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 października 2012 12:38
  • sobota, 13 października 2012
    • Galaretki-akwaria

      Pozycja idealna na przyjecie albo deser dla malucha - rzecz prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna. Pomysł jest wzięty z dodatku do "Chwili dla ciebie", który kiedyś gdzieś dorwałam i do tej pory przechowuję.

       

      Galaretki-akwaria

      (na 4-5 porcji)

       

      2 galaretki - najlepiej jedna zielona i jedna żółta, ale mogą być tez dwie zielone

      garść orzechów laskowych (Ja wzięłam draże, rodzynki w czekoladzie i słonecznik, ale to nie był dobry pomysł, bo słonecznik pływał, więc musiałam na 5 razy zalewac galaretki, a draże i rodzynki troche się rozpuściły)

      jabłka lub inne owoce, z których można wyciąć rybki

      kilka gałązek swieżej mięty (ja nie miałam)

       

      Na dno przezroczystych szklanek wsypujemy orzechy. Galaretkę przygotowujemy według przepisu (jesli mamy dwa kolory, to mieszamy!), zalewamy orzechy tak do połowy szklanki. Odstawiamy w zimne miejce do zastygnięcia. Jak zastygnie, w galaretkę wbijamy gałązki mięty, nacinamy też górę i układamy pionowo wycięte z owoców rybki. Zalewamy resztą galaretki i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      sobota, 13 października 2012 16:52
  • środa, 10 października 2012