Pasjami....

Wpisy

  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Niebo w gębie

      Doprawdy, nie wiem, skąd taka nazwa dla tego ciasta, ale zarówno ona, jak i przepis na to ciasto, wyjątkowo przypadły mi do gustu. Przepis opowiedziała mi koleżanka z pracy - jest tak prosty, że nie musiałam nawet zapisywać... Jasny biszkopt przełożony kremem budyniowym i posypany zrumienionymi wiórkami kokosowymi. A efekt? Wart grzechu :) Ciasto jest delikatne i lekkie, słodkie w sam raz, a wiórki kokosowe dodają mu charakterku....

       

      Niebo w gębie

       

      (Na jedno ciasto)

      Jasny biszkopt (ja piekłam z maminego przepisu na biszkopt tortowy z sześciu jaj - kiedyś go na pewno zamieszczę).

       

      Krem:

      3 szklanki mleka (ja wzięłam ciut więcej)

      3 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      opakowanie cukru waniliowego

      3/4 szklanki cukru

      kostka masła lub margaryny

      ok. 100g  wiórek kokosowych do posypania

       

      2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałej szklance rozpuścić obie mąki, wlewać do gorącego mleka mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały budyń odstawić do ostygnięcia. Jak wystygnie, masło lub margarynę utrzeć (moze być robotem) z cukrem, dodawać budyń po łyżce, tak, żeby krem się nie zwarzył. Gotowym kremem przekładać biszkopt przekrojony na trzy części, posmarować go też kremem z wierzchu. Posmarowane ciasto obsypywać gęsto zrumienionymi wczesniej na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Niebo w gębie”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 19:29
  • środa, 19 września 2012
    • Dla kontrastu - magdalenki waniliowe i kakaowe

      Dzisiaj dwa przepisy na magdalenki. Ciemne - dla amatorów kakao i trochę mniej słodkich słodkości i jasne - dla miłośników wonnej wanilii. Oba rodzaje magdalenek mają swój urok i sa pyszne, chociaż będą raczej tylko alternatywą dla moich ulubionych typowo hiszpańskich magdalenek z nutką cytrynową.

       

       

      Magdalenki waniliowe

      (na jedną blachę)

      3 malutkie albo 2 duże jajka

      120g masła

      120g cukru

      120g mąki

      półtora łyżeczki proszku do pieczenia

      małe opakowanie cukru waniliowego (pewnie lepszy byłby ekstrakt z wanilii, ale niestety, nie posiadam)

       

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić. Masło utrzeć albo wymieszać mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszac delikatnie,a le dokładnie. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 

      Formę do babek wyłożyć papilotkami, piec około 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.

       

      

      Magdalenki kakaowe

      (na jedną blachę)

      3 malutkie albo 2 duże jajka

      120g masła

      80g cukru

      80g mąki

      25-30g kakao

      półtora łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Formę do babek wyłożyć papilotkami, piec około 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić. Masło utrzeć albo wymieszać mikserem z cukrem i żółtkami. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę z kakao i  proszkiem do pieczenia, wymieszac delikatnie,a le dokładnie. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 

       

      Formę do babek wyłożyć papilotkami, piec około 15 minut w 180 stopniach.

       

      Przepisy biorą udział w akcji

      Smakołyki na pikniki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 21:50