Pasjami....

Wpisy

  • poniedziałek, 29 lipca 2013
    • Ciasto słoneczne z jabłkami i brzoskiwiniami.

      Baza do tego ciasta z owocami to co¶ genialnego - jest dosyć uniwersalna i naprawdę pyszna. Pierwszy raz to ciasto jadłam niedawno, poczęstowana przez s±siadkę wersj± z truskawkami. Wtedy wyprosiłam od niej przepis i zaczęłam się baić po swojemu. Najpierw oryginalny przepis z samymi jabłkami zaadaptowałam na babeczki (też przepis wrzucęp) i wtedy odkryłam, że genialnie pasuje do niego kruszonka. A dzisiaj przedstawiam wersję z blachy z jabłkami i brzoskwiniami...

       

      Ciasto słoneczne z jabłkami i brzoskwiniami

      2 jabłka

      2-3 brzoskwinie (najlepiej takie kwaskowate)

      4 jajka

      szklanka cukru

      torebka cukru wanilinowego

      szklanka m±ki pszennej

      1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej

      pół łyżki proszku do pieczenia

      skórka otarta z jednej cytryny

      1/2 kostki masła

      4 łyżki oleju

       

      Kruszonka:

      2 łyżki m±ki

      2 łyżki cukru

      łyżka masła

      opcjonalnie - migdały w płatkach lub zmielone orzechy laskowe

      Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, m±kę ziemniaczan± i skórkę z cytryny, wymieszać. Masło podgrzać z olejem i ciepłe wlać do ciasta i znowu wymieszać. Dodać obrane, wypestkowane i pokrojone w niezbyt duże kawałki owoce, lekko wymieszać łyżk±. Wylać do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia, posypać kruszonk±, piec 30-40 minut w 180 stopniach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lipca 2013 22:08
  • sobota, 27 lipca 2013
    • Pankejksowe misiaki

      Przepis na ciasto ze strony kwestiasmaku.com, a pomysł na zrobienie z tego misiaków wyszperałam gdzie¶ na FB. Grze¶ zachwycony! chociaż całego mi¶ka nie dał rady zje¶ć. Na pewno będziemy robić sobie czasami takie ¶niadanko.

      Co ciekawe, jak parę dni temu robiłam pancakes pierwszy raz, to wszyscy (a jestem u rodziców, więc sporo luda), którzy próbowali, orzekli, że to nic specjalnego. A dzisiaj jak robiłam misiaki, to kto wszedł do kuchni, od razu pytał "Co tu tak pachnie?" Test zapachu misiaki zdaj± idealnie ;)

       

      Pankejksowe misiaki

      (przepis na około 3 misie)

      1 jajko

      ćwierć szklanki cukru

      2 łyżki (ok 30g) rozpuszczonego masła

      szczypta soli

      szklanka m±ki

      1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      3/4 szklanki mleka

      trochę cukru waniliowego

       

      Jajko ubić z cukrem na puszyst± masę. Dodać resztę składników, wymieszać mikserem - ciasto powinno być gęste, mało płynne. Smażyć na suchej, teflonowej patelni na niezbyt dużym gazie - musz± mieć czas wyrosn±ć. Przewracać delikatnie drewnian± łopatk±. Na jenego misiaka potrzebny jest jeden duży placek i trzy małe. Z placków układamy misia, dekorujemy dowolnymi dodatkami (my użyli¶my cukru pudru, ¶mietany i dżemu jagodowego).

       

       

      Przepis bierze udział w akcji:

      Z dziećmi i dla dzieci

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pankejksowe misiaki”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 16:07