Pasjami....

Wpisy

  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Magdalenki innym sposobem

      W związku z problemami z poprzednim przepisem na magdalenki, zaczęłam szukać nowego. Pooglądałam zdjęcia, poszperałam, przeczytałam miliard przepisów.... i w końcu wybrałam ten. Jest zupełnie inny niż większość, a sposób przygotowania jest jakiś taki bardziej polski niż hiszpański... W każdym razie przepis jest o tyle lepszy od poprzedniego, że wychodzi za każdym razem, a do tego bardzo ładnie zdejmują się papilotki. Pychota!

       

      Magdalenki maślane

      (Proporcje na 1 blachę - 12 zwykłych lub 24 małe babeczki)

       

       

      100g masła

      100g (pół szklanki) cukru

      100g (2/3 szklanki) mąki

      skórka otarta z jednej cytryny

      2 jajka

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać ponownie. W oddzielnym naczyniu ubić białka, dodać do pozostałych składników i delikatnie połączyć. Ciasto wykładać łyżką do formy wyłożonej papilotkami tak do połowy wysokości foremek. Piec 10-15 minut w 180oC, aż się lekko zrumienią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 22:04