Pasjami....

Wpisy

  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
    • Dzidziusiowe szycie.

      Z okazji pojawienia się w domu drugiego potomka, zaczęłam jakiś czas temu szyć. Bawię się między innymi w przerabianie starych, niepraktycznych śpiochów na półśpiochy, ale też w dużo wdzięczniejsze przerabianie niewspółczesnych ubranek, których mam masę, na zabawki niemowlęce. Takie zabawki uszyłam do tej pory trzy - pingwina (grzechocze i szeleści), motyla (szeleści) i myszkę (grzechocze) - z czego tylko dwie, przedstawione niżej, rodzą we mnie poczucie satysfakcji. A dzieciaki zachwycone :) Na pewno na tym nie poprzestanę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 grudnia 2013 16:02
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Mają coś w sobie - babeczki czekoladowe z serem pleśniowym

      Oj tak, te muffinki zdecydowanie coś w sobie mają. W smaku niby mnie nie zdziwiły specjalnie (a to pierwszy taki eksperyment) - babeczka jest czekoladowa, a ser słony i to tyle. Ale jednak połączenie jest dość intrygujące i ręka sama sięga po kolejną babeczkę....

      A przepis na bazę znalazłam na opakowaniu niemieckiego kakao i musze przyznać, że idealnie pasuje i bardzo odpowiada mi to ciasto....

       

      Czekoladowe muffiny z serem pleśniowym

      (proporcje na 12-15 babeczek)

      Zdjęcia niestety na razie nie ma, ale na pewno wrzucę przy najbliższej okazji...

       

      2 jajka

      szklanka (200ml) mleka

      pół szklanki (100ml) oleju

      200g mąki

      115g cukru

      łyżka proszku do pieczenia

      25g kakao

      ok. 60g gorzkiej czekolady

      ok. 100g niebieskiego sera pleśniowego (ja kupiłam w Lidlu Danish Blue)

       

      Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao) przesiać, wymieszać. Mokre wymieszać w oddzielnej misce. Mokre składniki wlać do suchych, dodać posiekaną dość drobno czekoladę. Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami, wlewać do nich ciasto tak do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki na wierzch wetknąć kawałek sera pleśniowego (nie za duży, bo roztopi się i ucieknie, ale może ciut wystawać ponad powierzchnię ciasta). Piec 20 minut w 170 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 19:20
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Kryzysowe bułeczki

      Bułeczkowego szaleństwa u mnie w domu ciąg dalszy.

      Chyba każdy, kto co jakiś czas gotuje zna sytuację, kiedy brakuje w domu mleka. Jesli akurat mamy ochotę na bułeczki, to można zrobić z przepisu poniżej. A co, jeśli nie mamy też jajek? Cóż, wtedy można zrobić te bułeczki. Na śniadanie idealne, smaczne, proste, tanie... Wystarczy woda, mąka, drożdże, trochę cukru, soli i oleju....

      Bułeczki, jeśli tylko ciasto ma chwilę czasu na wyrośnięcie, wychodzą cudownie puszyste... Niestety nie wiem, jak się przechowują, bo zawsze szybko znikają.

      Przepis podpatrzony tutaj.

       

      Bułeczki drożdżowe bez mleka i bez jajek

      (proporcje na około 5-6 bułeczek)

      2 szklanki mąki

      2dkg drożdży

      160ml wody

      łyżka cukru

      1-2 łyżki oleju

      spora szczypta soli

       

      Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby zaskoczyły. Po tym czasie dodać sól, mąkę i olej i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu mąki). Ciasto odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, po tym czasie formować bułeczki i układać na blasze wysypanej mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni i do zimnego wstawić bułeczki. Włączyć piekarnik i piec ok. 20 minut do zrumienienia bułeczek.

       

      Przepis bierze udział w akcji:

      Domowe pieczywo i bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 10:09