Pasjami....

Wpisy

  • wtorek, 28 lutego 2012
    • Rozmnażanie jogurtu

      Na forum, które regularnie odwiedzam, pojawiło się kiedyś pytanie o maszynę do rozmnażania jogurtu. Od razu mnie to zaciekawiło, bo fajna sprawa - bierzesz pewną ilość mleka i kubeczek jogurtu i wychodzi ci więcej jogurtu. No super, można mieć tyle jogurtu, ile tylko się chce. Maszynka kosztuje koło stówy.... ale na razie mnie nie stać, a poza tym to byłby następny grat, którego nie miałabym już gdzie schować w kuchni, a nie wiem, jak często bym z niej korzystała. Na szczęście koleżanki z forum zaczęły się dzielić innymi sposobami na domową produkcję jogurtu - można więc użyć termosu (takiego dużego nie mam), albo zrobić to w ten sposób, jaki ja dzisiaj wypróbowałam:

       

      Rozmnażanie jogurtu

       

      Litr (albo dwa) mleka UHT zagrzać do 40 stopni C (tak, żeby na dotyk było ciepłe, ale nie gorące), dodać kubeczek dobrego jogurtu naturalnego, zamieszać, zamknąć, garnek zawinąć w koc albo dwa i zostawić na 7-8 godzin. Po tym czasie, wstawić do lodówki. Do następnego rozmnażania jogurtu można użyć już tego domowego. W lodówce jogurt można przechowywać około tygodnia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2012 08:01
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • Czekoladowa seria - kruche ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi

      Długo zapowiadane weekendowe ciasteczka pieczone z przyjaciółką. Wyszły przepyszne - bardzo kruche, bardzo czekoladowe. Orzechy mocno dodawały im smaku, chociaż bez nich też by były dobre.

       

      Na razie przerwa w pieczeniu, nie wiem więc, co się będzie w najbliższym czasie pojawiać na blogu. Ale będę się odzywać ;)

      Kruche ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi

       

      200g gorzkiej czekolady

      1 i1/4 szklanki mąki

      ok. 100g masła

      2-3 łyżki kakao

      pół szklanki cukru

      1 jajko

      1 łyżeczka sody

      0,5 łyżeczki soli

      50g połamanych nie za drobno orzechów włoskich

       

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej (w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody lub mleka), odstawić, żeby lekko przestygła. Masło (w temp. pokojowej) rozetrzeć z cukrem, dodać czekoladę, dokładnie zmiksować. Następnie dodać jajko, utrzeć ponownie. Suche składniki (mąkę, sodę, kakao, sól) wymieszać, dodać do masy czekoladowej, wymieszać wszystko razem. Dodać orzechy, wymieszać ponownie. Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem, piec ok. 20min. w 180 stopniach. Można też się pobawić i zamiast wykładać ciasto łyżką, ulepić kuleczki (same się spłaszczą do formy ciasteczek w trakcie pieczenia).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 21:25
  • wtorek, 07 lutego 2012
  • sobota, 04 lutego 2012
    • Weekendowe szaleństwa

      Weekend w szkole - zwykle takich nie lubię. A ostatnio prawie każdy jest taki. Ten jednak był lepszy - zjazd był lekki i szybko się skończył, a do tego nocowałam u przyjaciółki. Jak zwykle, jak się u niej zatrzymuję, wzięło nas wieczorem na słodkie. Upiekłyśmy więc ciasteczka czekoladowe. Przepis na nie jednak musi poczekać, aż dostanę od niej zdjęcia. Jak szukałyśmy ciekawego przepisu, uwagę naszą zwrócił mus czekoladowy.... i ten zrobiłam dzisiaj, już po powrocie do domu. Wyszedł pyszny, ale strasznie, strasznie słodki. Radzę dzielić go na bardzo małe porcje. A niedługo będę wypróbowywać następne przepisy...

       

      Mus czekoladowo-jajeczny

       

      100g gorzkiej (lub deserowej) czekolady

      kilka łyżek wody

      2 łyżki masła

      łyżka kakao (chyba, ze ma się bardzo gorzką czekoladę)

      3 jajka

      3 łyżki cukru

       

      Czekoladę z wodą i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i ewentualnie kakao, wymieszać. Białka dobrze ubić, dodać do masy czekoladowej, wymieszać, rozłożyć do filiżanek lub pucharków.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      tienna
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2012 22:41