Pasjami....

Wpis

wtorek, 03 grudnia 2013

Kryzysowe bułeczki

Bułeczkowego szaleństwa u mnie w domu ciąg dalszy.

Chyba każdy, kto co jakiś czas gotuje zna sytuację, kiedy brakuje w domu mleka. Jesli akurat mamy ochotę na bułeczki, to można zrobić z przepisu poniżej. A co, jeśli nie mamy też jajek? Cóż, wtedy można zrobić te bułeczki. Na śniadanie idealne, smaczne, proste, tanie... Wystarczy woda, mąka, drożdże, trochę cukru, soli i oleju....

Bułeczki, jeśli tylko ciasto ma chwilę czasu na wyrośnięcie, wychodzą cudownie puszyste... Niestety nie wiem, jak się przechowują, bo zawsze szybko znikają.

Przepis podpatrzony tutaj.

 

Bułeczki drożdżowe bez mleka i bez jajek

(proporcje na około 5-6 bułeczek)

2 szklanki mąki

2dkg drożdży

160ml wody

łyżka cukru

1-2 łyżki oleju

spora szczypta soli

 

Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby zaskoczyły. Po tym czasie dodać sól, mąkę i olej i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu mąki). Ciasto odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, po tym czasie formować bułeczki i układać na blasze wysypanej mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni i do zimnego wstawić bułeczki. Włączyć piekarnik i piec ok. 20 minut do zrumienienia bułeczek.

 

Przepis bierze udział w akcji:

Domowe pieczywo i bułki

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
tienna
Czas publikacji:
wtorek, 03 grudnia 2013 10:09

Polecane wpisy

  • Bardzo... dziwne... ciasto.

    Nie potrzeba mleka, nie potrzeba jajek, nie potrzeba miksera ani nawet miski. Bardzo dziwne ciasto. I bardzo łatwe. A do tego - bardzo smaczne. Przepis znalazł

  • Sówka

    Oj, trochę czasu nic nie publikowałam... No, ale teraz chyba blog doczeka się częstszych odwiedzin. Na rozgrzewkę - kolejny pluszak-grzechotka, uszyty na preze

  • Pasta rybna

    Moje ostatnie odkrycie - wędzony dorsz genialnie sprawdza się w paście kanapkowej! Do tego ma tę zaletę, że prawie nie ma ości, a jak zapamiętać, gdzie są te, k